Home Office VPN

Az első lépés a biztonságos otthoni munka felé.

Termékismertető

Mi az a VPN és hogyan működik?

A biztonságos otthoni munkavégzés egyik elengedhetetlen feltétele a stabil és gyors VPN kapcsolat.

Általánosságban, amikor például egy céges vagy iskolai hálózatra csatlakoztatjuk a számítógépünket, csak azokat a szervereket és szolgáltatásokat érjük el, amelyek ebben az adott hálózatban helyezkednek el. A legtöbb ilyen informatikai rendszert kívülről valamilyen tűzfal is védi, ami megakadályozza, hogy illetéktelenek hozzáférjenek a belső hálózaton tárolt adatokhoz. A tűzfal általában nemcsak a beérkező, de a kimenő adatokat is szűri, így előzve meg a bizalmas információk kiszivárogtatását.

Ennek az a következménye, hogy amikor nem vagyunk az irodában, nem tudjuk elérni a céges rendszereket, hiszen a tűzfal számára a számítógépünk nem más, mint egy illetéktelen, külső kliens, amely az interneten keresztül próbál hozzáférni a belső erőforrásokhoz, például adatbázisokhoz.

A Virtuális Magánhálózat (Virtual Private Network — VPN) célja, hogy egymástól távol lévő számítógépeket és informatikai rendszereket kapcsoljon össze az interneten keresztül, olyan módon, mintha fizikailag egy hálózatban helyezkednének el. Ennek köszönhetően a VPN kapcsolatban lévő számítógépek és szerverek akadálytalanul tudnak egymással kommunikálni, elérik a különböző szolgáltatásokat a távoli hálózatban, akár a home office-ból is.

NoOffice_VPN

A távoli kapcsolat létrehozásához szükség van egy VPN szerverre, ami az interneten keresztül elérhető, illetve egy úgy nevezett “VPN kliensre”. Ez nem más, mint egy segédprogram a számítógépen, aminek a feladata a felhasználó és a céges gép azonosítása a hálózaton. A szerver lehet a vállalati hálózatban, de akár a felhőben is, a lényeg, hogy az interneten át hozzá tudjon kapcsolódni a kliens. Manapság már nemcsak számítógépekre, de Android és Apple rendszerű okostelefonokra, illetve tablet-ekre is telepíthető VPN kliens.

A VPN egyik hatalmas előnye, hogy nemcsak összekapcsolja a klienseket a szerverekkel és szolgáltatásokkal, de titkosítja is közöttük a teljes kommunikációt. A titkosításhoz használt kulcsok annyira erősek, hogy sem rosszindulatú hackerek, piaci konkurensek vagy állami szervek, de még a saját internetszolgáltatónk sem képes feltörni őket, és ezáltal elolvasni az üzeneteinket. Aki mégis megpróbálja lehallgatni a titkosított, privát csatornán át küldött és fogadott adatokat, mindössze értelmezhetetlen adatcsomagokat fog látni, amiből semmilyen módon nem lehet következtetni azok valódi tartalmára a privát kulcsok nélkül.

Kinek van szüksége VPN kapcsolatra?

Az otthoni home office hálózatok, a nyilvános Wi-Fi hot spot-ok, mobil 4G hálózatok jellemzően alacsony biztonságú, teljesen nyílt rendszerek, amik nem nyújtanak megfelelő szintű védelmet a bizalmas adatok küldéséhez és fogadásához. Mindenki, aki ezekre csatlakozik, látja a többi kliens teljes adatforgalmát, és ha a kommunikáció nincs titkosítva, nagyon könnyűvé válik illetéktelenek számára a céges jelszók, bankkártya-adatok megszerzése, sőt, kritikus esetben az e-mailek teljes szövege elolvashatóvá válik.

Vállalati környezetben a titkosítás elengedhetetlen a biztonságos munkához, különösen azokban az iparágakban, ahol érzékeny adatokat kezelnek (pénzügyi, jogi szektor, kutatás-fejlesztés, gyártás, egészségügy). A VPN széles körben elterjedt, kötelezően alkalmazott megoldás ilyen vállalati környezetben.

Ezzel a megoldással nemcsak klienseket, de akár teljes vállalati hálózatokat össze lehet kapcsolni. Például olyan esetben, amikor egy cég több telephellyel rendelkezik (akár különböző országokban), és fontos az irodák közötti biztonságos adatcsere, jellemzően vállalati VPN csatorna köti össze ezeket. Hasonló módon csatolható a vállalati hálózat a felhő-alapú rendszerekhez is.

Mennyibe kerül?

A VPN kapcsolat kialakításához nem kell drága hardvereket vásárolni, és a felhasználóknak sincs szüksége programozói tudásra a csatlakozáshoz.

A biztonságos, ipari szintű VPN megoldások manapság már annyira elterjedtek, hogy cégmérettől függetlenül mindenki számára gazdaságosan és skálázhatóan rendelkezésre állnak.

A költségek könnyen kiszámíthatók, és a következő tényezőktől függenek:

  1. A VPN szerver rendelkezésre állási költsége (alapdíj / óra)
  2. A kliensek száma (kapcsolatok / óra)
  3. A VPN-en keresztül mozgatott adat mennyisége (Gigabyte / hó)

A VPN kapcsolat előnyei

A VPN népszerűsége a következőknek köszönhető

icons-01

Titkosított kommunikáció bárhol és bármikor

A VPN technológia használatával nemcsak otthon, hanem utazás közben és nyilvános helyeken is biztonságosan lehet dolgozni.

icons-02

Megbízható technológia minden eszköz számára

Bizalmas dokumentumok, céges e-mailek biztonságos és gyors küldésére és fogadására alkalmas, számítógépeken és mobil eszközön.

icons-03

Költséghatékony megoldás cégmérettől függetlenül

A távoli elérésnek köszönhetően jelentősen csökkenthetők az utazásra fordított idő és költségek, kis és nagy cégekben egyaránt.

Technikai részletek

A VPN kapcsolatok gyakorlati alkalmazása

Hálózatok közötti VPN
(Site-to-Site)

Az irodák és hálózatok közötti VPN kapcsolat segítségével az irodai hálózat kiterjeszthető a felhőbe, illetve különböző telephelyek informatikai rendszere is összekapcsolható.

A legtöbb esetben nem gazdaságos közvetlenül összekötni a telephelyeket, irodákat (például optikai kábelek lefektetésével). Sokkal praktikusabb megoldás egy közös Virtuális Magánhálózatban elhelyezni őket, és így biztosítani mindenki számára a szolgáltatások elérhetőségét.

A telephelyek közötti VPN kapcsolatnak köszönhetően nem kell minden egyes irodában drága szervereket, adatbázisokat, tárhelyeket létesíteni, mert az összes kliens képes egyetlen, közös, központi infrastruktúrához vagy felhőhöz csatlakozni.

Egyéni VPN távoli eléréshez
(Point-to-Site)

A titkosított csatornán keresztül egyéni kliensek is képesek az irodai hálózathoz vagy felhőhöz csatlakozni. A számítógépek és mobil eszközök a megadott belépési adatok segítségével azonosítják magukat, ezt követően a telephelyi VPN szerver kiépíti a kapcsolatot a home office és az irodai hálózat között.

A munka befejeztével a VPN kapcsolat megszűnik, és csak a felhasznált idő, illetve a küldött adatok mennyisége után kell fizetnünk.

A VPN létrejöhet az otthoni vezetékes internet-elérés segítségével, vagy a vezeték nélküli 4G hálózat használatával is. A titkosításnak köszönhetően kávézókból és éttermekből is biztonságosan lehet az irodai hálózathoz csatlakozni, a vendég Wi-Fi-re történő bejelentkezés után.

A nyílt internethasználat veszélyei

1. Bárki elolvashatja privát leveleit és megszerezheti jelszavait

Az otthoni hálózat, 4G alapú mobil internet, illetve a nyilvánosan elérhető Wi-Fi csatornák jellemzően titkosítatlanul küldenek és fogadnak minden adatot.

Ezt a sebezhetőségeit kihasználva rosszindulatú hackerek, piaci konkurensek, illetve állami szervek akadálytalanul lehallgathatják a teljes kommunikációt.

2. A legtöbb vállalati szolgáltatás nem érhető el otthonról

Az irodai hálózatot védő tűzfal miatt a telephelyi szolgáltatások a legtöbb cégben nem érhetők el kívülről, ami megnehezíti az otthoni munkát.

A leggyakoribb vállalati szolgáltatások, amit a felhasználók el szeretnének érni: adatbázisok, tárhelyek, webszerverek és levelezőrendszerek.

3. Minden online tevékenység nyomon követhető

Az interneten minden kliens rendelkezik egy egyedi számsorral (IP cím), ami alapján a szerverek be tudják azonosítani, és el tudják küldeni a kért adatokat.

Az IP cím a böngészés és munka során jellemzően végig ugyanaz marad, emiatt pontosan lehet látni, hogy ki, milyen weboldalakat látogatott meg.

Kérjen árajánlatot,
és válassza a biztonságot!

Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!

Elérhetőségek

Vegye fel velünk a kapcsolatot közvetlenül:

info@nooffice.hu